Eftersom vi hellre åker på upptäcktsfärd i naturen än tillbringar tid i stadsmiljö så har vår son inte varit i Stockholm eller någon riktig storstad förutom Delhi. Han har inte heller åkt tåg fast han flugit till både Afrika (Nairobi och Arusha) och Indien. När vi ändå är lite påsklediga så passar vi på att både åka tåg och se Stockholm på vårt vis. Vi fick tag på tågbiljetter så att vi kan åka vid sex på morgonen och komma hem vid halv elva på kvällen. På så sätt får vi en långdag på oss i Stockholm.
På att göra listan finns Stadshuset, Riksdagen, Slottet med livrustkammaren, Vasamuseet och Gamla stan. Vi väljer att göra stan på vårt vis. Först traskar vi till Stadshuset. Där ser vi i mobilen att det ska finnas en geocache som man behöver ”fiska” efter. Först kan vi inte hitta den men efter ett kort besök inne i Stadshuset med prat om nobelpris och att åtta miljoner tegelstenar är ganska mycket, så bestämmer vi oss för att ta en sista titt på det enda stället som verkar misstänkt. Vips har vi fiskat fram den.
Vidare mot riksdagen och slottet. Några cacher på vägen och några runt byggnaderna gör att vi tittar lite extra både här och där. Med mobiltelefon men ingen gps är det svårt att hitta exakt var ”skatterna” ligger gömda. Det går enklare att hitta de med ledtråd som kan ge en ett tips om vad man ska titta efter. Klockan elva öppnar livrustkammaren och då är det dags för ett första museibesök.
Efter livrustkammaren vandrar vi vidare mot Djurgården och Vasamuseet. Vi pausar både här och där för att titta efter nya cacher och Erik är ofta skarpögd och snabb på att hitta dem. Problemet med att geocacha i en storstad är att man aldrig är ensam på dagtid. Det gäller att vara snabb och diskret och att gå undan lite när man hittat cacheburken så att man inte röjer gömman för vanliga människor, s.k. ”mugglare”. Väl framme vid Vasamuseet så startar vi med en rejäl lunch på museirestaurangen. Köttbullar med gräddsås och potatis för Erik och kycklingbröst med chevresmul och gulbetsmos för mig. Sen är vi redo att ta oss an museet. Först går vi en stund själva och läser skyltar och tittar på skeppet från alla håll och nivåer. Sen finns det en specialguidning för de något äldre barnen med inriktning mot marinarkeologi. Den är väldigt lagom även för en medföljande förälder. Barnen tycker att det är spännande med dykningarna och får i slutet komma till ett rum där de själva får ta på cyklop och pannlampa och ge sig in i ett mörkt utrymme där arkeologiska fynd finns gömda i hålor i väggarna. Alla får ta med sig ett fynd var som man sedan pratar om. Spännande och konkret speciellt om man är lite intresserad av dykning som Erik.
När vi känner oss färdiga med Vasaskeppet så geocachar vi oss tillbaks via Skeppsholmen mot Gamla stan. På Skeppsholmen hittar vi några roliga cacher. Först en som är ganska pinsam för att det känns som att man står och rotar i någons privata egendom. Som tur var gissar vi rätt så att vi slipper vara pinsamma på riktigt. I nästa cache ligger det en TB (travel-bug) som Erik tar med på nya äventyr här i Göteborg. Nu börjar vi bli ganska trötta i fötterna, men Gamla stan vill vi inte missa. Det blir någon timmes strosande där innan det är dags att börja återvända mot stationen för hemfärd.
När vi slår oss ner på tåget kan vi konstatera att vi traskat ca 28000 steg och 2 mil under dagen vilket gjort att Erik hittat 12 nya cacher. I många bilder här finns en geocache eller en gömma med, så titta inte för noga om du själv tänkt dig dit. Vi kommer fram till att geocaching är ett bra sätt att uppleva en ny stad. Man får röra mycket på sig, man ser alla kända saker på ett nytt sätt och ur nya synvinklar och allt blir lite mer spännande.